8 Tips voor jouw eerste campervakantie

Een roadtrip met de camper is de perfecte combinatie tussen avontuur en comfort.

Er bestaan veel verschillende manieren om te kijken naar reizen. Voor de ene is natuur en avontuur het belangrijkste aspect. Voor de ander moet een reis vooral heel ontspannend zijn en is er geen nood aan al te veel avontuur. Nog anderen zien reizen dan meer als een manier om nieuwe culturen te leren kennen. Voor sommige mensen geldt hoe verder hoe liever, anderen gaan graag in eigen land op vakantie. Het spreekt voor zich dat er geen ‘juiste’ manier van reizen is. Het hoofddoel is voor iedereen hetzelfde: Genieten, ervaring opdoen en er even tussenuit zijn. Een campervakantie ligt zowat tussen al deze vormen van reizen in. Ze legt de focus op een avontuurlijke manier van reizen, waar het perfect mogelijk is om helemaal in de natuur op te gaan. Toch laat deze vorm van kamperen nog in grote mate een vorm van luxe toe. Niets moet, je hangt niet af van hotels, uitstappen, vluchten of openbaar vervoer. Anderzijds heb je wel alles bij om te genieten van een goede slaapplaats, een plek om uitgebreid te koken en alle nodige sanitaire voorzieningen. De perfecte combinatie tussen comfort en avontuur. Wil je graag ontdekken of deze manier van reizen iets voor jou is? Dan zijn deze tips onmisbaar op jouw eerste campervakantie.

1. Doe nog geen al te grote investeringen

Een camper is niet zomaar een auto. De allereerste keer is het dus best spannend. Campervakanties zijn een zeer specifieke manier van reizen. Je koopt dus best nog niet al te veel spullen aan alvorens je weet dat het iets voor jou is. Zeker wat een camper zelf betreft. Er zijn genoeg plekken waar je ze kan huren, zodat je de grote investering kan uitstellen tot je zeker bent dat dit jouw nieuwe manier van reizen is. Er bestaat ook een platform, ‘Goboony’, waar eigenaars van een mobilhome deze kunnen
verhuren aan andere reizigers. Ook wat ander typisch kampeergerief betreft, is het geen slecht idee om eerst eens in je netwerk te horen of je bepaalde zaken niet kan lenen. Zo zit je niet met een hoop investeringen nog voor je weet of er wel een tweede trip volgt.

Is het jouw eerste campervakantie? Ga dan een paar keer oefenen met je nieuwe voertuig!

2. Leer je camper kennen

Een camper kan in de meeste gevallen gewoon met een rijbewijs B bestuurd worden. Dit wil echter niet zeggen dat deze hetzelfde rijdt als de wagen die je gewoon bent. Houd er rekening mee dat een camper log en groot is. Het vereist wat meer aandacht bij scherpe bochten en ook op hellingen moet je weten wat je doet. Ga daarom op voorhand al eens in jouw buurt rondrijden zonder, en een tweede keer misschien al eens met, lading. Zoek plekjes waar je kan oefenen op parkeren en manoeuvreren. Zorg daarnaast steeds dat je de afmeting van je camper kent of in de buurt hebt. Bijvoorbeeld bij
tunnels en bruggen is het belangrijk dat je de exacte hoogte van de wagen kent.

3. Plan je route

De meer ervaren kampeerders doen natuurlijk niets liever dan vertrekken zonder plan en kijken waar de reis hen brengt. Dit geeft dan ook een extra avontuurlijke touch aan jouw reis, zeker wanneer je door landen trekt waar je vrij mag kamperen. Wanneer je nog maar aan je proefstuk toe bent, dan is het uitstippelen en plannen van de tocht wel aangeraden. Niet alle wegen zijn geschikt voor campers en door je gebrek aan ervaring en gevoel met het voertuig is het niet evident om ter plekke te improviseren. Probeer de eerste tocht te plannen in streken waarvan je weet dat je niet plots in een gebergte beland, met een sneeuwbui die volledig uit het niets kwam. Vergeet ook niet dat sommige landen over heel wat tolwegen beschikken.

4. Leer jouw nieuwe community kennen

De groep van reizigers die zich verplaatsen per camper of caravan is een subcultuur op zich. Dit wereldje beschikt dan ook over een heel deel gewoonten, termen en begrippen. Het is niet slecht om een paar van deze zaken op voorhand door te nemen. Zo is het bijvoorbeeld de gewoonte dat campers op camperstaanplaatsen steeds met de neus in dezelfde richting parkeren. Zo zullen de deuren niet naar elkaar toe staan. Verder zijn er een heleboel termen en begrippen die te maken hebben met je camper of camping. Aarzel dus niet om je medekampeerders of de campinguitbater aan te spreken als er iets niet duidelijk is.

5. Zet alles goed vast

De camper mag dan misschien jouw hotelkamer zijn voor de komende tocht, maar vergeet niet dat dit ook je voertuig is. Als rijdend huis is het dus belangrijk dat je steeds alles goed opbergt en vastzet. Dit vraagt een zekere vorm van discipline, want dat betekent dat voor vertrek alles netjes moet opgeruimd worden, de afwas volledig moet gedaan zijn en alles goed gecheckt moet worden.

6. Houd niet te hard vast aan je plannen

Het is niet omdat het je eerste vakantie per camper is, dat je niet zorgeloos kan genieten van je trip. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf wanneer je tussenstops of de eindbestemming niet haalt. Als er iets is dat een campervakantie kan verpesten, dan is het druk om ergens op tijd te geraken. Je bent vrij en hebt alles bij wat je nodig hebt op vier wielen. Kom je ‘s middags een prachtige plek tegen, aarzel dan niet om even te stoppen en te genieten van het zicht. Wil je tijdens de rit graag uitgebreid picknicken in de zon? Doe maar! Haal je daarom de bestemming van die dag niet, hoeft dat geen probleem te zijn. Reizen met een camper draait niet om de eindbestemming, maar om de rit en de reis zelf.

7. Denk aan de natuur

Een groot deel van het plezier dat je uit kamperen haalt zijn de prachtige taferelen die je tegenkomt. Het is dan ook belangrijk dat je deze prachtige natuur niet te veel aantast. Ruim daarom overal waar je komt alles mooi op en zorg dat zij die na u komen ook nog kunnen genieten. Wil je meer doen? Er zijn ook manieren om op grotere schaal ecologischer te kamperen. Denk goed aan je verbruik, gebruik zo veel mogelijk biologische producten. Zo kun je afwassen, douchen en kuisen met biologische middelen, maar ook voor je chemisch toilet bestaan er een biologische oplossingen, zoals Solbio, onze biologische toiletvloeistof.

Het ultieme doel van elke reis is genieten!8. Geniet!

Of het nu je eerste of je honderdste rit is, één ding moet steeds centraal staan bij een campertrip, en dat is genieten! Probeer zoveel mogelijk te genieten van de omgeving, de natuur, de lokale economie, de cultuur en de mensen. Heb je zin om te gaan zwemmen? Ga dan zwemmen. Wil je graag even stoppen voor een wandeling in de natuur? Zoek dan een mooie plek en trek er op uit. Een campervakantie betekent gaan en staan waar je zelf zin in hebt. Geen druk: niks moet, niksen mag.

Extra tip

Het is altijd een leuk idee om fietsen mee te nemen op jouw kampeertrip. Vaak kom je in streken die erg geschikt zijn om je camper aan de kant te zetten en in te ruilen voor de fiets, voor een ontspannende fietstocht. Deze flexibiliteit is één van de vele voordelen aan een campervakantie.

Nieuwsbrief

We sturen je alleen zaken waar je slimmer van wordt
Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Laat een review achter
Alle 8 Tips voor jouw eerste campervakantie reviews