5 reden om te kamperen in eigen land

Zeg je reizen, dan denken de meeste mensen meteen aan verre bestemmingen met een klimaat dat niet te vergelijken is met het thuisland. Of het nu gaat om kamperen of een all-in vakantie naar een tropisch land, meestal ligt de bestemming buiten de eigen landgrenzen. Gezien de situatie waarin de wereld zich momenteel bevindt, lijkt het erop dat we het voor een tijdje dichter bij huis zullen moeten zoeken. Sommigen onder ons zagen hun reisplannen in het water vallen en vrezen voor het komende seizoen. De vraag is: Is dit een probleem? Misschien zijn we door de globalisering en de oneindige mogelijkheden wel vergeten welke troeven onze eigen streek te bieden heeft. 

Kennen we ons eigen land eigenlijk nog? 

Reizen is over de jaren heen steeds gemakkelijker, toegankelijker en goedkoper geworden. Hierdoor werden ook de mogelijkheden groter. Waarom zou je in eigen land blijven als je, bij wijze van spreken, eender welke plek in de wereld kan bezoeken. Wel er zijn redenen genoeg en misschien is de belangrijkste reden wel de volgende: We hebben ons eigen land lang niet gezien als de perfecte vakantiebestemming, maar waarop is dit gevoel gebaseerd? Is verder beter? Kan je meer genieten van een klimaat dat verschilt van het eigen klimaat? Zijn de steden en natuurgebieden effectief mooier in het buitenland? Dit zou wel eens de perfecte moment kunnen zijn om dit zelf te gaan ontdekken. Wie weet heeft ons eigen land wel meer te bieden dan we denken. Hier zijn alvast enkele reden waarom dichter bij huis niet noodzakelijk slechter is: 

1. De vakantie start op de eerste dag

Kamperen draait altijd om de reis, meer dan de bestemming. Hoe ver we ook rijden, vanaf dat je de caravan aankoppelt of acht het stuur kruipt van je mobilhome begint de vakantie. Toch zullen meeste kampeerders de eerste paar honderd kilometers afleggen per snelweg en enkel pauzeren om te eten, naar toilet te gaan of de benen te strekken.
Reis je in eigen land? Dan kan je vanaf de eerste kilometer beginnen aan je ontdekkingstocht. Mijd de snelwegen en probeer te genieten vanaf het punt dat je de streek niet meer kent als je broekzak. 

2. Je leert meer over het verleden van je eigen land

In het buitenland leren we gewoonlijk erg vaak over de streek die we doorkruisen. Vaak worden trips gepland rond bezienswaardigheden en steden met een rijke geschiedenis. Anderzijds is het mooie aan een vakantie per caravan of mobilhome dat je spontaan kleine musea, dorpjes en monumenten kan tegenkomen. Je kan stoppen wanneer je wil en deze gaan bezichtigen. Dit is iets dat we zelden doen in eigen land. Dus trek er op uit en leer meer over de geschiedenis van je eigen land en zijn bevolking. 

3. Je kan er vaker opuit trekken. 

Tuurlijk blijven verre oorden nog steeds zeer interessant. Hoe groter het cultuurverschil hoe meer kans op een indrukwekkende reis. Er word dan ook niet geïnsinueerd dat je in de toekomst nooit meer een verre reis hoeft te plannen. Wel is dit de moment om te leren genieten van vakanties dichter bij. Wanneer je begint te beseffen dat ook je eigen land enorm veel te bieden heeft, kan je er in de toekomst vaker op uit trekken wanneer je voor korte periode vrij bent. In de toekomst, wanneer alle grenzen weer open zijn en alle landen weer toegankelijk, is de kans groot dat je weer een iets langere periode naar het buitenland trekt. Door nu de liefde voor je eigen streek te (her)ontdekken, zet je de deur open voor toekomstige trips in eigen land. Het voordeel is dat je hiervoor al met een paar dagen voldoende hebt. Ook is de voorbereiding minder cruciaal. Je kan dus eender wanneer je hoort dat het een weekend goed weer wordt in je wagen of mobilhome stappen en vertrekken.  

4. Minder taal- en cultuurverschillen 

Tuurlijk! Elkaar niet verstaan, de weg proberen vragen met je handen, voeten en enkele woordjes in de lokale taal is één van de charmes van het reizen. Cultuurverschillen maken de reis boeiender. Dit is allemaal waar. Toch is er ook een zeer praktische kant aan reizen, die een stuk gemakkelijker wordt wanneer de verschillen niet te groot zijn. Sommige mensen reizen graag voor de natuur of de omgeving van hun bestemming en hebben minder zin in moeilijke conversaties en rare gewoonten. Voor de mensen die wel genieten van de barrières, in de meeste landen kan je ook deze opzoeken binnen de eigen landsgrenzen. In weinig landen vind je dezelfde mensen, gewoonten en taal in elke uithoek. 

5. Koppel je reis aan een bezoekje

Zelden wonen al je vrienden en familie allemaal in de buurt. Of misschien is er die ene vriend uit je studietijd waarmee je contact wat verwaterd is door de afstand tussen jullie beiden. Het leuke aan een vakantie in eigen land is dat je een route kan uitstippelen langs al die personen. Een paar dagen op ontdekking en jezelf onderdompelen in de lokale cultuur, afgewisseld met een aangenaam bezoekje aan familie, vrienden of mensen die je misschien gaandeweg uit het oog bent verloren.  De perfecte combo. Een ander gerelateerd voordeel is het feit dat de vrienden of connecties die je maakt op vakantie nu dichter bij huis zullen wonen. Misschien wel de ideale afstand om nieuwe vrienden vaker te kunnen blijven zien. 

Veel mensen zijn terecht droevig dat hun verre reis niet kan doorgaan. Niemand heeft gekozen voor deze situatie, maar ze is wel realiteit. Je kan hierom kwaad, bang of droevig zijn. Toch kan je het ook met een andere bril bekijken. Sommigen zullen het zien alsof ze beperkt worden in hun keuze om buiten de eigen landsgrenzen te reizen, maar laten we het vooral zien als een mooie kans die we krijgen om op verkenning te gaan in onze eigen achtertuin. 

Newsletter

Nous ne vous enverrons que des articles qui vous rendront plus intelligent(e).
Restez au courant des meilleures astuces de camping.
Dites-nous ce que vous pensez
Alle 5 reden om te kamperen in eigen land reviews