5 kerstmarkten die u zeker gezien moet hebben

Het winterweer is weer in ons land en het wordt steeds moeilijker terug denken aan die heerlijke zomerse kampeertrips. De winter is voor vele kampeerders onder ons een tijd om de batterijen op te laden, de voorraad aan kampeer gerief weer aan te vullen, of misschien zelfs uitbreiden en de volgende trips al te beginnen plannen. Recht in het midden van deze periode is er, jawel, Kerstmis. Dit wil zeggen: Kerstmarkten. Elke liefhebber van reizen en het in contact komen met andere culturen en gewoontes, geniet van dit soort volksfeesten. Zo zijn ze overal heel gelijkend, en toch ook erg verschillend.

Wil je toch even terug dat reisgevoel weer opsnuiven, waarom dan geen kerstmarkt meepikken op verplaatsing? Deze markten zijn steeds een boeiend spektakel en het is erg leuk om de verschillende tradities, kerstgewoonten en eetcultuur te ontdekken. Daarom lijsten we hieronder vijf kerstmarkten op die u volgens ons gezien moet hebben. Belangrijk: In deze lijst bespreken we kerstmarkten die de moeite zijn om te bezoeken, over verschillende landen. Het is geen lijst van grootse of populairste kerstmarkten.

1. Winter Wonderland in Oslo

Bij kerstmarkten denken we natuurlijk meteen aan landen als Duitsland, België en Frankrijk. Scandinavië is niet zo bekend om zijn kerstmarkten. Toch moeten deze niet onder doen. Zo heb je ‘Winter Wonderland’ in Oslo. Recht in het midden van de hoofdstraat wordt een prachtig verlicht kerstdorp opgetrokken rond de grote schaatsbaan ‘Spikersuppa’. Die laatste is gratis te betreden. Oslo en, bij uitbreiding, Noorwegen worden gezien als een ultieme kerstervaring, omdat je niet moet kiezen tussen de sfeer van de stad en de schoonheid van de natuur. In Oslo bijvoorbeeld, kan je genieten van de kerstmarkt en diezelfde dag nog gaan skiën of wandelen in het prachtige sneeuwlandschap. Daarnaast wordt het al rond de namiddag donker, wat de sfeer en de verlichtte straten alleen maar ten goede komt.

2. De Striezelmakrt in Dresden

Kerstmarkt Dresden

Het kerstgebeuren in en rond Dresden is nog steeds een echte aanrader. Het is één van de gezelligste kerstdorpen ter wereld en trekt met zijn 240 kramen rond de drie miljoen toeristen van over de hele wereld. Daarnaast kon het niet in deze lijst ontbreken, als éérste officiële kerstmarkt ter wereld. De Striezelmarkt is opgericht in 1434 en viert dus zijn 585ste verjaardag dit jaar. Hiermee is het de eerste gedocumenteerde kerstmarkt ter wereld.

3. De kerstmarkt van Brugge

Kerstmarkt van Brugge

Ook België heeft zijn aandeel in de lijst van traditionele kerstmarkten. De bekendste daarvan die die van Brugge. Dit kerstfenomeen is bekend tot ver buiten de landsgrenzen. De voornaamste reden is de sfeer en inkleding, die de stad al van zichzelf heeft. Brugge heeft een zeer historische stadskern, vol gebouwen, pleinen en waterwegen met een uitstraling van de late middeleeuwen en renaissance. Dit historisch aspect, samen met de sfeerverlichting en kerststemming, maken dat de kerstmarkt bezoekers aantrekt van over de hele wereld. Nog een leuk weetje, de pittoreske huizen komen er extra goed uit tijdens dit seizoen door de verlichting van hun gevels en daken. Hierdoor worden ze tijdens de kerstperiode vaak ‘de peperkoeken huisje van Brugge’ genoemd.

4. De kerstmarkt Frankfurt am Main

Met zijn omvang is deze kerstmarkt een belangrijke markt in het hele Duitse kerstgebeuren. Duitsland staat zowaar bekend als het kerstmarkten land bij uitstek en het aanbod in bijna elke stad is dus wel groot en indrukwekkend. Frankfurt is een zeer bekende kerstmakt omdat deze nog relatief dicht tegen Nederland, België en Frankrijk ligt. Dit zijn drie landen waar kerstmarkten toch wel zeer populair zijn. Verder is Frankfurt een echte aanrader, omdat er enorm veel te ontdekken valt. Tijdens een wandeling doorheen het oude centrum van de stad val je van de ene verbazing in de andere.

5. De kerstmarkt van Straatsburg

Kerstmarkt Straatsburg

Met zijn eerste editie in 1570 is het de oudste kerstmarkt van Frankrijk. Deze kerstmarkt is dan ook een zeer populaire plek voor bezoekers van over de hele wereld. Vanaf zonsondergang wordt de hele stadskern omgetoverd in een lichtfestijn. Overal kan je Kerstmis horen, zien, voelen en vooral ook ruiken. De kerstmarkt van Straatsburg staat bekend om zijn vele kraampjes met typische winterse etenswaren en kruiden. Vooral de geur van kaneel is niet weg te denken tijdens deze festiviteiten.

Newsletter

Wir werden Ihnen nur das senden, aus dem Sie schlauer werden.
Bleiben Sie auf dem Laufenden über die neuesten Campinghacks.
Sagen Sie uns Ihre Meinung
Alle 5 kerstmarkten die u zeker gezien moet hebben reviews