5 prachtige road movies om alvast in de stemming te komen!

Mensen die er graag op uit trekken met de camper, wagen of misschien zelfs per boot zijn vaak geen fervente filmfanaten. Voor vele onder ons voelt het erg beperkend nu alle reizen en roadtrips afgeraden worden. Het is een beetje zoeken naar dingen die kunnen zorgen voor afleiding of soms zelfs opvulling tijdens je dag. Wel, gelukkig zijn er heel wat films gemaakt over reizen of soms in de bredere zin het afleggen van een bepaalde afstand met een bepaalde motivatie. Ze hebben zelfs een heel eigen genre, namelijk ‘Roadmovies’. Een goeie roadmovie bestaat uit een aantal aspecten. Ten eerste moet deze gaan over reizen, in welke zin van het woord dan ook. Het afleggen van een bepaalde afstand, met een bepaald doel. Daarnaast bevatten ze vaak erg mooie beelden van de landen waardoor de personages zich bewegen. Tenslotte is de kern van elke roadmovie de evolutie die het personage doormaakt. Dit allemaal samen zorgt regelmatig voor een prachtige film, die je inspireert om je volgende trip al te plannen. Lees hier enkele uitstekende keuzes om thuis lekker van te genieten.

1. Little Miss Sunshine (2006)

Deze film gaat in de eerste plaats niet over reizen. Het verhaal begint wanneer Olive, die wel het enige normale lid van de disfunctionele familie Hoover lijkt te zijn, te horen krijgt dat ze deel mag nemen aan de wedstrijd ‘Little Miss Sunshine’. Verder bestaat de familie Hoover uit een strenge vader, een zoon die weigert te spreken en een moeder die wat over zich heen laat lopen. Bij hun woont verder nog hun grootvader, die wegens zijn drugsgebruik uit het rusthuis is gezet en hun nonkel Frank. Die laatste mag niet alleen blijven, omwille een recente zelfmoordpoging. Er is maar één probleem: Om Olivia op de verkiezing te krijgen, moeten ze het hele land (VS) doorkruisen. Niemand kan alleen thuisblijven, dus trekken ze met z’n allen in een oud busje de baan op. Vanaf hier neemt de film een ontroerende wending, waar we kunnen zien hoe de volledige familie de reis doormaakt. De reis, en niet de eindbestemming, confronteert de leden van de familie met elkaar en zichzelf en beïnvloed op die manier de hele groep.
De film op zich heeft weinig te maken met reizen, maar maakt de reiskriebels toch al snel los. Het spreekwoord ‘De reis is belangrijker dan de bestemming’ is hier meer dan ooit de waarheid.

2. The Motorcycle Diaries (2004)

The Motorcycle Diaries verteld het reisverhaal van de jonge revolutionaire strijder ‘Che Guevara’. We volgen hem op zijn reis per motor door Zuid-Amerika. Het is op deze reis dat de latere vrijheidsstrijder zijn inspiratie opdoet voor zijn socialistische gedachtegoed, door de verschillende ontmoetingen met mensen die lijden onder het corrupte systeem. Behalve dat ‘Che Guevara’ een personage is dat tot de verbeelding spreekt, is deze film een prachtige reisfilm waar je voortdurend geconfronteerd wordt met prachtige beelden van de streek waardoor onze twee hoofdpersonages per motor van stad tot stad trekken. Het duurt niet lang vooraleer je weer zin krijgt om je volgende trip te plannen.

3. The secret life of Walter Mitty (2013)

Walter Mitty is een verlegen werknemer van een groot (reis)magazine. Terwijl het magazine vol staat van prachtige reisfoto’s, getrokken door avontuurlijke fotografen, heeft Walter een onzichtbare maar belangrijke functie. Helemaal in de kelder van de kantoorgebouwen staat hij in voor het ontwikkelen en bewaren van de negatieven van de foto’s. Zijn bestaan is even onzichtbaar als zijn functie, maar in zijn hoofd beleeft hij tal van surrealistische avonturen, in de vorm van dagdromen.
Wanneer het laatste, belangrijkste negatief zoek geraakt trekt Walter er op uit om de fotograaf ervan en zo het negatief terug te vinden. Wat begint als iets klein, brengt hem al snel in Groenland. De verlegen man die nooit een voet buiten zijn huis of werkplaats zette vindt zichzelf plots verwikkeld in een avontuur dat hem van Groenland per boot naar Ijsland brengt, om vervolgens zijn reis verder te zetten in Afghanistan. Daar eindigt zijn reis eerder in een banale anticlimax. Zo komt hij tot het besef dat het ook hier niet het doel is, maar de weg er naartoe die telt. Zonder het te beseffen veranderden zijn surrealistische dagdromen in de realiteit. Het reisverhaal zit vol prachtige beelden van de natuur en omgeving van de verschillende landen die hij bezoekt, waardoor je meteen zin krijgt de man achterna te reizen.

4. Into the wild (2007)

Een film die ondanks zijn duistere plot toch heel wat zin om te gaan reizen kan opwekken. In deze op en top roadmovie wordt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless verteld. Chris is een student die met grote onderscheiding afstudeert aan de universiteit. De volgende stap is een vervolgstudie aan de gerenommeerde universiteit van Harvard. Zijn ouders zijn enorm trots en kunnen niet wachten tot hij aan de studie begint, maar Chris zelf denkt er helemaal anders over. Hij is het materialisme en de prestatiedrang van de samenleving grondig beu en beslist om alles te laten vallen om er helemaal op zichzelf op uit te trekken. Het einddoel is Alaska. Hier wil hij volledig zelfvoorzienend gaan leven buiten de maatschappij. Hij veranderd zijn naam, zodat hij niet opgespoord kan worden en reist het hele land door. Onderweg komt hij enkele interessante personen tegen, maar hij vestigt zich nergens definitief. Uiteindelijk eindigt hij in Alaska, waar hij een oud wrak van een bus ombouwt tot zijn nieuwe thuis. Hoewel de film een donker en deprimerend plot heeft, is de reis op zich prachtig om te volgen. Als kijker wordt je meegenomen in de natuur en cultuur van de streken die hij doorkruist.

5. Hector and the Search for Happiness (2014)

Vond je ‘The secret life of Walter Mitty’ een goede film? Dan is ook deze iets voor jou. Hector is een uitgebluste psycholoog, die tot de constatatie komt dat hij eigenlijk niemand van zijn patiënten een beter en gelukkiger bestaan kan bieden. Hij begint zich vragen te stellen over zijn eigen leven en huwelijk. De man die zo vasthield aan zijn gewoontes is plots van niets in zijn leven nog zeker. Hij besluit er op uit te trekken op een grootschalige zoektocht naar de betekenis van ‘geluk’. Wat begint als een reis naar China, wordt al snel een reis rond de wereld. De prachtige reisbeelden doen zelfs een echte huismus dagdromen van reizen en rondtrekken. Hier is het niet zozeer de omgeving van de landen waar hij zich bevindt, maar eerder de culturen en de mensen die hij ontmoet. Ook dit is een echte aanrader als je vanuit je zetel wil meegenomen worden op een onvergetelijke reis.

 

 

Newsletter

We'll only send you stuff that will make you smarter.
Keep track of the latest camping hack.
Tell us what you think
Alle 5 prachtige road movies om alvast in de stemming te komen! reviews

No reviews found for this product.